Sommarens grilltrender 2014

2014-07-24

ICA har tillsammans med TNS-Sifo, Sveriges ledande marknadsundersökningsföretag, samt en rad svenska matexperter tagit fram en rapport som berättar om svenskarnas grillvanor och vilka trender som är på ingång sommaren 2014. 1000 svenskar har intervjuats rörande deras grillvanor.

En tydlig trend är den gröna trenden. Både stjärnkockar och privatpersoner vill gärna grilla grönsaker framför kött. 49 % av de tillfrågade uppger att de vill lägga mer frukt och grönsaker på grillen i sommar. Dieter som raw food och gröna juicer har växt sig allt starkare vilket även smittar av sig på grillentusiasterna.

Miljön och vår hälsa är en tydlig trend som verkar avspegla sig i våra tankar om vad vi vill grilla. Att matlagningsprogram har haft en inverkan på vårt sätt att se på mat och tänka kring grillandet avslöjas också i rapporten. Vid större fester är den stora trenden att grila ett helt djur. Något som kräver både kunskap, tid och en speciell utrustning. Vindskydd, tält, ställning, möbler och porslin är vanliga komponenter på dessa fester. AA Partyservice är ett företag som förmedlar stora delar av detta sortiment i Storstockholm.

33 % av de medverkande uppger att de vill prova att grilla med trä eller rökspån för ett mer intressant och godare grillresultat. Ett proffsigare sätt att grilla verkar alltså vara en rådande trend. Något som kan sammankopplas till den förhöjda statusen för matlagare, bagare och konditorer som har skett tack vara den ökade mediala exponeringen.

Ska vi grilla kött anser 38 % av de tillfrågade att livsmedlets kvalitet är den viktigaste faktorn vid valet av kött, medan 36 % anser att svenskt ursprung är det som avgör köttvalet. 50 % av de tillfrågade gör dessutom sin egen marinad till det som ska grillas.

Grillhinkar och minigrillar är populära och perfekta vid grillning under picknicken i parken. ICA:s rapport levererar inte bara spännande fakta utan främjar även till att bryta invanda mönster och uppmana alla till att grilla och prova på att grilla nya livsmedel.